Cum funcționează pompele cu piston?
Pompele cu piston sau plonjor sunt un tip de pompă volumetrică cu dublu efect. Aceasta înseamnă că funcționează prin refularea lichidului printr-o acțiune de pompare cu dublu efect.
Apelați +36 1 445 3258
Pompele cu piston sau plonjor sunt un tip de pompă volumetrică cu dublu efect. Aceasta înseamnă că funcționează prin refularea lichidului printr-o acțiune de pompare cu dublu efect.
Pompele cu piston sau plonjor sunt un tip de pompă volumetrică cu dublu efect. Aceasta înseamnă că funcționează prin refularea fluidului printr-o acțiune de pompare cu dublu efect. Un volum definit de fluid este aspirat într-o cameră închisă, unde este menținut până la refularea sa cu o presiune determinată de aplicație. Cunoscute și sub numele de pompe cu plonjor, pompele cu piston sunt uzuale în aplicațiile industriale și mediile de laborator, în care performanțele precise și reproductibile sunt esențiale. Designul pompei prevede furnizarea acestor performanțe chiar și la presiuni înalte.
Există două tipuri principale de pompe cu piston – cu supape și fără supape. Pompa cu piston cu supape – după cum îi spune și numele – se bazează pe o serie de supape de reținere pentru a funcționa. La admisie și evacuare sunt amplasate supape cu bilă pentru controlul debitului, de exemplu.
Tehnologia de pompare este în esență o combinație între principiile aplicate la pompele cu membrană și pompele tip seringă. Pompa dispune de o cavitate centrală, unde lichidul este aspirat și evacuat prin mișcarea unui piston. Această mișcare influențează direct performanța, însă aceasta este limitată de puterea motorului de antrenare și turația la care poate funcționa pompa.
Atât debitul cât și presiunea sunt afectate de dimensiunea pompei. Cu cât suprafața cavității pompei este mai mică, cu atât presiunea este mai mare și debitul este mai mic – similar unei pompe tip seringă. Dimpotrivă, o cavitate a pompei cu un volum mai mare va spori debitul, dar va reduce presiunea.
Pompele cu piston fără supape nu necesită supape. Beneficiul imediat este că există mai puține piese în mișcare expuse la uzură sau defectare, ameliorând atât durata de exploatare cât și compatibilitatea chimică. Tehnologia se bazează pe mișcarea unui piston cu un decupaj care servește la blocarea admisiei sau evacuării, când acesta se mișcă înainte și înapoi în cameră.
Această acțiune de pompare ajută la obținerea unei precizii și reproductibilități înalte pe perioade lungi de funcționare. Aceste pompe beneficiază totodată de un control bun și debite constante, în cazul unor lichide cu vâscozitate medie. Ele păstrează un debit bun la diferite valori de viscozitate și pot gestiona presiuni medii până la înalte.
Pompele cu piston au o întreținere costisitoare, fiind necesară dezasamblarea în vederea curățării, care poate fi dificil de realizat chiar și în aceste condiții. Rezultatul este un risc sporit de contaminare. Acesta este un dezavantaj semnificativ în medii critice precum cel de laborator, unde garantarea sterilității este esențială.
Supapele dintr-o pompă cu piston sunt predispuse la înfundare, ceea ce le face o alegere nepotrivită pentru vehicularea substanțelor cu particule în suspensie. Pentru a proteja supapele, pompele cu piston necesită adeseori echipamente auxiliare precum supape de reținere, în special atunci când trebuie să vehiculeze materiale vâscoase. Supapele sporesc de asemenea numărul de piese în mișcare, cum ar fi supapele de aspirație necesare pentru menținerea amorsării.
Într-o pompă peristaltică WMFTG, lichidul traversează un tub sau un furtun rezistent la abraziune. Nu există alte componente pe traseul lichidului. Înlocuirea unui furtun sau a unui tub se poate realiza în câteva minute, fără unelte speciale sau forță de muncă calificată, pompa rămânând la fața locului.
Caracteristicile pompelor WMFTG includ
Pentru a comanda un produs sau a adresa o întrebare, apelați numărul +36 1 445 3258 sau